természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

Törött fog - Helyre lehet még hozni?

2014. augusztus 25. - fiatal anya

 

Kevesen tudják, de fogaink alkotják a legerősebb szövetek a szervezetünkben, tehát tulajdonképpen a legerősebb csontunk a fogunk. Mégis gyakran megesik, hogy letörnek belőle, kisebb-nagyobb darabkák, melyek aztán komoly funkcionális és esztétikai problémákat okozhatnak. Szerencsére ennek ellenére van megoldás erre a problémára is, azonban először nézzük át, milyen okok következtében történhet meg a tragédia.

 

Az egyik leggyakoribb okok között szerepel az, amikor a fogaknak már olyan mértékű a szuvasodása, hogy kisebb erőbehatástól is eltörik. Igen gyakran törnek a gyökérkezelt fogak is, mert ezen fogaknak már nincsen vérellátása. Bizonyos esetekben a helytelenül betömött fog is eltörhet, bár először „csak” megreped, s ezt követően törik el.

 

Idősekre, akik vigyáztak, megőrizték fogaikat, gyakran sokkolóan hat, amikor fogaik letörnek bizonyos gyógyszerek mellékhatásai következtében. Ezen gyógyszerek általában szteroidot tartalmaznak, s igen nagy körültekintéssel kell használni őket, mert sok egyéb mellékhatással is rendelkeznek.

 

A fogak rendellenes állása miatt is előfordulhat a fogak letörése, ezért ennek elkerülése érdekében, minél hamarabb igyekezzünk orvosolni ezt a problémát fogszabályozással, vagy egyéb kezelésekkel.

A fogcsikorgatás szintén igen veszélyes a fogakra nézve, így ha tudjuk magunkról, hogy éjszaka csikorgatjuk fogainkat, készítessünk fogorvosunkkal speciális éjszakai fogvédőt.

 

A legáltalánosabb ok, amiért a fogaink megsérülhetnek, a balesetek. Ezek ellen sajnos nem igazán tudunk védekezni. A fogorvosnak, ebben az esetben, mindig alaposan meséljük el a körülményeket.

 

Ha észleltük, hogy valami következtében a fogaink megsérültek, letörtek, a lehető leghamarabb forduljunk fogorvoshoz, mert igen komoly további sérüléseket okozhatunk magunknak. A letört fogak igen sokszor élesen törnek, s így veszélyes sebeket ejthetünk a nyelvünkön, vagy a szánk nyálkahártyáján. A sebek következében kialakulhatnak fertőzések, gyulladások, melyek igen fájdalmasak, s nem könnyű kezelni őket addig, amíg a fogainkat meg nem csináltattuk.

 

Ha fogaink nem tudnak rendesen funkcionálni, nem tudunk rágni, akkor jelentős emésztési problémákat okozhatnak, mert a „rágatlan” falatok nagyon nagy plusz terhet rónak a gyomorra, s a belekre.

S nem utolsó sorban a letört fog igen fájdalmas lehet, s a törés mentén kialakulhat szuvasodás, mely megnehezíti azt, hogy a fogorvos megmentse a fogat.

 

Mi a tehetünk törött fog esetén?

 

Pécsi fogorvos szakértőnk elmondta, hogy az első lépés az alapos kivizsgálás (panoráma röntgen stb.) Ha a probléma a fog túlzott szuvasodása miatt van, akkor gyökérkezelést kell végrehajtani, s csak ezt követően lehetséges a fog pótlása. A pótlás történhet töméssel, fogászati héjjal, koronával, attól függ, mekkora a probléma.

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr906635559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása