természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

A toxoplazmózis diagnosztikája

2015. április 01. - fiatal anya



A toxoplazmózis diagnosztikájával kapcsolatban két tényezőre fogunk fókuszálni. Legelőször is arra, milyen módszer áll rendelkezésünkre, hogy ellenőrizzük átesett-e már valaki a fertőzésen vagy sem. Másodsorban azokat a vizsgálati eljárásokat mutatjuk be, amik a magzati fertőzöttséget igazolhatják.

 

Mi is az a toxoplazmózis?

 

Mindenek előtt fontos tisztázni pár gondolatban, hogy mi is az a toxoplazmózis. Ez a betegség főleg a macskák ürülékével terjed. A kórokózó maga, toxoplasma gondii nevű élősködő, ami egysejtűekbe bekerülve okozza a fertőzést. Ez egészséges felnőttekben megfázásos tünetekben nyilvánul meg, azonban terhes nő esetében átjutva a placentán, súlyos agyhártyagyulladást okozhat a magzatnak.

 

A magzat 16. héttől képes megfertőződni, s ha ez megtörténik vetélés vagy igen korai halál következik be.

 

A diagnosztika

 

Jó hír azonban, hogy egyes felmérések szerint a lakosság kb. 50%-a már átesett életében egyszer legalább toxoplazmózison (csak nem is tudott róla), s ez életreszóló védettséget jelent további fertőzéssel szemben. Mint említettük a főleg macskák székletével terjed a fertőzés, emberről-emberre nem lehet átadni.

 

Cica tulajdonosoknak (de jó tudni, hogy van ilyen lehetőség) gyakran fel szokták ajánlani azt a lehetőséget, hogy a terhesség tervezésekor vizsgáltassa ki magát a leendő kismama, hogy átesett-e már a fertőzésen. Ha igen, nincs miért izgulna, ha még nem, akkor vagy még terhesség előtt essen át rajta vagy keressen a terhesség idejére átmeneti gazdit a cicának. Másik opció lehet még, hogy a cicát is kivizsgálják, fertőzött-e egyáltalán.

 

A vizsgálat rendkívül egyszerű, sima vérvétel szerológiai vizsgálat, ahol azt ellenőrzik különféle módszerekkel, hogy vannak-e a leendő anyuka vérében már antitestek a toxoplasma gondii ellen Ha vanna, akkor már átesett a fertőzésen.

 

A magzati fertőzöttség diagnosztizálását (legtöbb esetben portmortem történik) elvégezhetik:

 

  • CT, MRI vizsgálattal

  • agyvíz- vizsgálattal

  • agyszövetminta elemzésével

 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr987326718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása