A valóságtól elrugaszkodott nézet az, hogy az ember fogának ragyogóan hófehérnek kell lenni, hiszen eredetileg az emberi fogazat világos, csontszínű. Fogazatunk minősége sok dologtól függ. Debreceni fogorvosunk szerint a legmeghatározóbb ezek közül a genetikai örökségünk, de saját magunk is felelősek vagyunk fogazatunk épségéért, szépségéért. Szájhigiéniánk, táplálkozási szokásaink nagy hatással vannak fogazatunk felépítésére, erősségére és színére is. A sárgás, barnás vagy feketés elszíneződésekért a fogainkon felhalmozódó lepedék, a fogkő, az elfogyasztott táplálékok színezőanyagai, és esetleg a dohányzás tehetőek felelőssé. Az elfogyasztott szénhidrátok különösen veszélyesek, hiszen savvá alakulva fogszuvasodáshoz vezethetnek. A sav meggyengíti a fogzománcot, ami ez által még könnyebben elszíneződik. Az alábbiakban bemutatunk néhány ételcsoportot, amelyek fozokozottan veszélyesek fogaink színére, ezért fogyasztásukkal elővigyázatosnak kell lennünk.
Narancslé
A benne lévő savak fellazítják a fogzománcot, így sebezhetővé teszik fogainkat mind a lepedék, mind az elszíneződéssel szemben. Öblögessünk tiszta vízzel, különben a sav még hosszú ideig marja fogunk felszínét, ami akár fogszuvasodást is előidézhet. Hígítsuk vízzel vagy tegyünk bele szódabikarbónát. Energiaitalok Ahogy a narancslé esetében, itt is a savasság okozza a problémát. Az energiaitalok ráadásul gyakran tömve vannak színezőanyagokkal és cukorral is, amik fokozzák a romboló hatást.
Szószok
A szószok fokozottan hajlamosak a lepedékképzésre. Édességek Az édességek jellemzően a fogra is jól tapadó színezőanyagokat tartalmaznak, ezért nem ajánlott a rendszeres fogyasztásuk.
Vörösbor
A vörösbor többféle savat is magába rejt, jó foglepedék-képző.
Fehérbor
A vörösbornál is savasabb, fogyasztása után szintén ajánlott a vízzel történő öblögetés.
Kávé
A kávé a cigivel karöltve a sárga fogak elsőszámú támogatója.
Tea
Itt elsősorban a fekete teát kell elkerülnünk, mert, ahogy a borban is, a fekete teában is rendkívül sok csersav van, ami kiváló lepedékképző. A többi tea fogyasztása nincs ekkora hatással a fogaink színére.
Kóla
Többféle savat és színanyagot is tartalmaz, különösen kerülendő.