természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

Milyen ételek színezik el a fogakat?

2014. június 27. - fiatal anya

A valóságtól elrugaszkodott nézet az, hogy az ember fogának ragyogóan hófehérnek kell lenni, hiszen eredetileg az emberi fogazat világos, csontszínű. Fogazatunk minősége sok dologtól függ. Debreceni fogorvosunk szerint a legmeghatározóbb ezek közül a genetikai örökségünk, de saját magunk is felelősek vagyunk fogazatunk épségéért, szépségéért. Szájhigiéniánk, táplálkozási szokásaink nagy hatással vannak fogazatunk felépítésére, erősségére és színére is. A sárgás, barnás vagy feketés elszíneződésekért a fogainkon felhalmozódó lepedék, a fogkő, az elfogyasztott táplálékok színezőanyagai, és esetleg a dohányzás tehetőek felelőssé. Az elfogyasztott szénhidrátok különösen veszélyesek, hiszen savvá alakulva fogszuvasodáshoz vezethetnek. A sav meggyengíti a fogzománcot, ami ez által még könnyebben elszíneződik. Az alábbiakban bemutatunk néhány ételcsoportot, amelyek fozokozottan veszélyesek fogaink színére, ezért fogyasztásukkal elővigyázatosnak kell lennünk.

 

Narancslé

A benne lévő savak fellazítják a fogzománcot, így sebezhetővé teszik fogainkat mind a lepedék, mind az elszíneződéssel szemben. Öblögessünk tiszta vízzel, különben a sav még hosszú ideig marja fogunk felszínét, ami akár fogszuvasodást is előidézhet. Hígítsuk vízzel vagy tegyünk bele szódabikarbónát. Energiaitalok Ahogy a narancslé esetében, itt is a savasság okozza a problémát. Az energiaitalok ráadásul gyakran tömve vannak színezőanyagokkal és cukorral is, amik fokozzák a romboló hatást.

 

Szószok

A szószok fokozottan hajlamosak a lepedékképzésre. Édességek Az édességek jellemzően a fogra is jól tapadó színezőanyagokat tartalmaznak, ezért nem ajánlott a rendszeres fogyasztásuk.

 

Vörösbor

A vörösbor többféle savat is magába rejt, jó foglepedék-képző.

 

Fehérbor

A vörösbornál is savasabb, fogyasztása után szintén ajánlott a vízzel történő öblögetés.

 

 

Kávé

A kávé a cigivel karöltve a sárga fogak elsőszámú támogatója.

 

kávé.jpeg

Tea

Itt elsősorban a fekete teát kell elkerülnünk, mert, ahogy a borban is, a fekete teában is rendkívül sok csersav van, ami kiváló lepedékképző. A többi tea fogyasztása nincs ekkora hatással a fogaink színére.

 

Kóla

Többféle savat és színanyagot is tartalmaz, különösen kerülendő.

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr976435203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2014.06.28. 13:42:09

nem dohányzom (rendszeresen), a többi viszont ... nehéz lenne lemondanom róluk. na jó, pepsit sem iszom rendszesen, cocát meg szinte sose.
süti beállítások módosítása