A dietetika nem más, mint a táplálkozás és az azzal való gyógyítás tudománya. A dietetikus az, aki ennek a tudománynak az ismerője, s tudása naprakész, hiszen nagyon gyakran változnak az ajánlások, új kutatási eredmények jelennek meg stb.
Magyarországon nagyon sok ember küzd táplálkozási problémákkal, melyek eredete lehet pszichés is, de a legtöbb esetben nem erről van szó. A magyar étrend, a magyar ízek nagyon fűszeresek, zsírosak, s hagyományos igazi magyaros ételek rendszeres fogyasztásra éppen ezért nem is lennének alkalmasak. A szomorú igazság az, hogy nincsen szükségünk annyi kalóriára, mint amennyit ezek az ételek biztosítanak számunkra, sajnos társadalmunk amúgy sem mozog annyit amennyit kéne. Az ilyen típusú ételek gyakori fogyasztása, a mozgásszegény életmód, a káros szenvedélyek (pl.cigaretta) vagy gyógyszerek (pl: fogamzásgátló tabletta) drasztikusan megnöveli az esélyét a cardiovasculáris megbetegedéseknek.
A betegségek kezelésében vagy megelőzésében segítséget nyújt a dietetikus. Felvilágosít, segít eligazodni a sokféle diéta, étel, vitamin, ásványianyag stb. stb. kavalkádja között.
Budapesti dietetikus kollégánk ismerteti a dietetikai konzultáció főbb lépéseit:
-
anamnézis felvétel
-
tápláltsági állapot felmérése, elemzése
-
táplákozási napló ajánlása, annak elmagyarázása
-
táplálkozási terv készítése
-
egyéni étrend összeállítása
Ha a beteg valamilyen konkrét betegséggel pl: lisztérzékenységgel fordul hozzá, segít a kórállapot megértésében, s a diéta minél egyszerűbb kivitelezésében.