természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

Kezelési eljárások a fitymaszűkületre

2014. szeptember 27. - fiatal anya

 



A pénisz legérzékenyebb részét, a makkot fedő bőrredőt nevezzük fitymának. A fitymát normál esetben hátra lehet húzni, a makkon. Azt az állapotot, amikor nem vagy csak részlegesen lehet visszahúzni, fitymaszűkületnek nevezzük, latinul phimosis. Ezáltal nehezebb a makk tisztántartása és a nemi életben is gondokat okozhat, mert fájdalmasabbá válik a behatolás.

Újszülött korban ez a bőrkettőzet teljesen le van tapadva a makkhoz, de folyamatosan oldódik fel. Egyes népeknél tisztálkodási vagy vallási okokból a fitymát eltávolítják a makkról, ezt körülmetélésnek nevezzük. Orvosok szerint a fityma eltávolítása nem szükséges, kivéve amikor folyamatos gyulladás alakul ki a területen.

A fitymaszűkület lehet veleszületett vagy szerzett betegség is, amely akár felnőtt korban is kialakulhat.

Veleszületett fitymaszűkületnél a fitymát nem lehetett sohasem visszahúzni. Veszélye, hogy a fitymazsák felfújódhat, mert a vizelet nem tud megfelelően kiürülni. Ezt az állapotot csak sebészi úton tudják megoldani. A veleszületett fitymaszűkület egyik tünete, a fehéres-sárgás laphám-szaporulat, ami fertőződés esetén gennyes gyulladást eredményez.

A szerzett fitymaszűkület esetén a már korábban visszahúzható fityma hegesen beszűkül. ezt a bőrbetegséget szintén sebészi úton kezelik. Másik megoldás pedig egy szteroidos kenőcsös kezelés. okozhatja cukorbetegség is.

Nyugalmi helyzetben abszolút, izgalmi állapotban relatív fitymaszűkületről beszélünk. Abszolút fitymaszűkület esetén minden esetben eltávolítják a fitymát. Relatív fitymaszűkület serdülőkorban jelentkezik általában; merev állapotban a bőrredő alatt fájdalom jelentkezik, visszahúzni teljesen nem lehet.

Gyakran társul a phimosishoz a rövid fitymafék, amely nemi aktus közben elszakadhat és nehezen csillapítható vérzést okozhat.

Kezelés

·         pelenkás korban szülő is végezheti vagy kórházban is elvégzik a fityma visszahúzását, fokozatosan

·         csecsemőkorban akkor kell orvoshoz fordulni, ha a vizelet csak cseppekben távozik

·         egy éves kor után el lehet kezdeni hátrahúzni és a mirigyes váladékot letörölni

·         súlyos szűkület esetén műtét

 




A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr176737551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása