Az anafilaxiás reakció egy életveszélyes állapota a szervezetnek. Az immunrendszer heves válasszal
reagál a szervezetet ért támadásra, az allergénekre. Allergén lehet; állatszőr, élelmiszer alapanyag,
vegyszer, por, rovarcsípés és még sok más dolog, amely számunkra ismeretlen.
Általában az anafilaxiás betegek onnan tudják, hogy kaphatnak ilyen rohamot, hogy már egyszer
átélték. Az esetek többségében a páciens nincs tisztában az allergén fenyegető mivoltáról.
Hogyan előzhetjük meg?
Annak, aki tudja mi váltja ki a reakciót, ajánlott kerülnie a vele való érintkezést. Gondolok itt mondjuk
a földimogyoró allergiára. Aki tudja, hogy allergiás rá, ne egyen földimogyorót tartalmazó
élelmiszereket, hiszen csak árt önmagának, mert egy ilyen roham akár halálos is lehet.
A deszenzibilizáció egy olyan kezelés, amely rászoktatja a szervezetet, hogy a szervezet ismert
allergénre reagáljon. Ez főként azoknak jó megoldás, akiknek elkerülhetetlen az allergénnel való
érintkezés.
Az immunrendszert magát is lehet kezelni, ezt egy méreggel végzik, amely immunissá teszi a pácienst
főként a darázs, méh, pókcsípésekre.
Az orális immunterápiát inkább az ételallergiában szenvedőknél alkalmazzák. Bár ez az eljárás
bizonyos mellékhatássokkal jár.
Ha valaki gyógyszerre allergiás, érdemes azt körültekintően kivizsgálni, ha több gyógyszerre is
allergiás, akkor pedig a származékokra is oda kell figyelni. Az orvosnak mindig szóljon az allergiáról,
ha valamilyen gyógyszert ír fel Önnek. Minden gyógyszer használata előtt érdemes érzékenységi
próbát végezni.
Érdekes, de ha valaki a latex anyagra érzékeny, akkor nem csak magát a latexet kell tiltólistára
helyezni, hanem bizonyos növényeket is, például avokádó és burgonya.