természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

A vitaminok, és az ásványi anyagok szerepe a kemény edzések során

2014. szeptember 06. - fiatal anya

 

 

A sport remek időtöltés akkor is, ha versenyszerűen űzzük, akkor is csak hobbiból vagy életmódváltásként, fogyás céljából. Eleinte persze felmerülhetnek kezdeti nehézségek, de ha kitartóak vagyunk, akkor megtapasztalhatjuk az igazi sikerélményt. Akár fogyókúra, verseny vagy hobbi céljából sportol valaki, azt mindenki tudja, hogy a helyes étrendnek nagyon nagy szerepe van a tökéletes forma eléréséhez.

 

A vitaminoknak és az ásványi anyagoknak óriási szerepe van a testépítésben, azonban sajnos korlátozottak a lehetőségeink, ha természetes úton szeretnénk őket pótolni. Ennek egyik oka az évszakok váltakozása miatt van. Nyáron megtehetjük, hogy friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, de sajnos télen már nem. A hipermarketekben kapható gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma pedig alig, vagy meg sem közelíti azokét, amiket rendesen szezonnak megfelelően a piacon meg tudunk vásárolni. Ezért, aki pótolni szeretné a hiányosságokat kénytelen plusz vitaminforrást, étrend kiegészítőket alkalmazni. Sportorvos szakértőnk azonban főleg azoknak javasolja az étrend kiegészítőket, akiknek tervezett, szabályozott étrendje van, s tisztában vannak azzal, hogy mikor mit kell bevenni. A multi vitamin kapszulákat, rágótablettákat azonban már az edzések előtt, kezdőként is érdemes elkezdeni szedni. Ez a legalapvetőbb termék, amit bármilyen sportolónak, sportkedvelőnek fontos szednie, akkor is ha nincs tervezett étrendje.

 

Miért van erre szükség?

 

A sportolás következtében a testnek megnő a vitamin és az ásványi anyag igénye. Elég belegondolni, hogy ma már azok az emberek is külön szednek valamilyen vitaminokat, akik semmilyen sportot nem űznek, mert érzik, hogy máskülönben fáradékonyak, az immunrendszerük hatékonysága csökken. Mint említettük, sajnos ma már nem tudjuk ezt a plusz szükségletet csupán a táplálékunkkal fedezni, így szükségünk van egyéb vitaminforrásokra.

 

Amire mindenféleképpen szüksége van egy sportolónak, sportkedvelőnek, az például a B12 vitamin, mely a CH- anyagcserében játszik fontos szerepet, illetve az idegszöveteknek a táplálásában.

 

A-vitamin

 

Kiemelkedő szerepet játszik a fehérjeszintézis során, ezért elengedhetetlen egy sportoló számára, azonban vigyázni kell, mert zsírban oldódik, azaz túladagolható.

 

C-vitamin

 

Az egyik legfontosabb, „legnépszerűbb” vitamin, mely erősíti az immunrendszer, segíti a vasnak a felszívódását, ezért vashiányban szenvedőknek a vastabletta mellett érdemes C-vitamint is szedni, illetve antioxidáns hatású.

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr36675895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása