természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

Mi az a Reuma?

2014. szeptember 04. - fiatal anya



A köztudatban sokféle elképzelés kering arról, hogy mi az a reuma. Ez érthető is, hiszen a reuma tünetei is igen változatosak lehetnek.

 

Tulajdonképpen a reuma egy olyan tünetegyüttes, amely a mozgásszerver érintő fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal jár. A reumának sok fajtája van, így a tünetek, a fájdalom foka is változatos, de az összes változatról elmondható, hogy a kötőszövetek szerkezete és anyagcsere-folyamata kóros elváltozást szenved. Ugyan halált önmagában nem okoz, de súlyosan ronthatja a beteg életminőségét, és általában 5-10 évvel rövidebb életet élnek a reumás betegek az egészségeseknél. Ez persze nem a reuma pontos megfogalmazása, de talán nem is lehet ennél specifikusabban leírni, tekintve, hogy közel kétszáz különböző típusa létezik.

 

Kialakulásában szerepet játszanak olyankor vírusok vagy baktériumok, amelyek alapvetően okozzák a gyulladást. Sok típusnál azonosított kiváltó ok a megfázás. Bár gyakoribb az időseknél, de a közhiedelemmel ellentétben a betegség nem csak őket értinti, hanem a fiatalabb korosztályt is, sőt sajnálatos módon van olyan típusa is, amely kifejezetten gyermekekre veszélyes. Az alábbiakban áttekintjük a reuma leggyakoribb fajtáit.

 

Az ízületi gyulladást okozhatja valamilyen sérülés, de általában valamilyen vírus vagy baktérium okozza.  Eleinte az ízület külseje válik gyulladtá, később ez kiterjed az ízület egészére. Vannak, amik csak egy ízületet érintenek, és vannak, amelyek többet is.  Ugyanígy van krónikus és akut ízületi gyulladás is. Olykor valamilyen autoimmun betegség kísérőtüneteként jelenik meg az ízületi gyulladás agy fájdalom. Ez általában a térdet, vállat, könyököt vagy a csípőt érinti.

 

A következő típus az ízületi kopás, azaz artrózis, amely az ízületek működéséhez elengedhetetlen porcréteg kopását, fokozatos eltűnését jelenti. Az artrtózis évek alatt alakul ki, eleinte fájdalommal és ízületi merevséggel jár. A fizikai tevékenység fokozza a fájdalmat és duzzadást is okozhat. Reggel inkább az íztületi merevség jellemző. A kopást könnyű felfedezni röntgennel.

 

A harmadik a Reumathoid arthritis, amelyet valódi reumaként is emlegetnek. Ennek a pontos kiváltó okait nem ismerjük, de összefüggésbe hozható örökletes tényezőkkel. Autoimmun betegség, az immunrendszer túlműködése okozza. A nők körében jellemzőbb, és általában középkorú személyeknél alakul ki.

Rheumatológus szakértőnk szerint ha reumára utaló jeleket tapasztal, forduljon időben szakorvoshoz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr436671255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása