természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

Úszófül

2014. augusztus 29. - fiatal anya

 

Az úszófül néven ismert betegség főként a gyermekeket, illetve nem meglepő módon a vízi sportokat űzőket érinti javarészt. A leggyakrabban főleg tavasszal és nyáron fordul elő a hallójáratnak eme betegsége.

A betegség főleg azért alakul ki, mert a hallójárat úszás, vagy valamilyen vízzel kapcsolatos tevékenység következtében „felázik”, így a belsőfül bőre igen szenzitívvé válik, s a baktériumok sokkal könnyebben telepednek meg.

 

A betegség azonban nem csak a miatt alakulhat ki, ha valaki túlzottan sokat tartózkodik a vízben, hanem olyan okok miatt is, mint például a helytelen fültisztítás. A helytelen fültisztítás következtében sebeket ejthetünk a hallójáratunk bőrén, melyeken nagyon könnyen el tudnak szaporodni a különféle kórokozók. Ennek a folyamatnak, hiába nincs köze a vízhez, ugyanígy vízfülnek nevezik, mert maga a mechanizmus ugyanaz. Valami felsérti a fül bőrét, melyen aztán elszaporodnak a baktériumok, melyek aztán gyulladást keltenek, vagy különböző fertőzéseket idéznek elő.

 

Tünetek

 

Az úszófülnek igen jellegzetes tünetei vannak, mely mellett nem lehet csak úgy elmenni. A legszembetűnőbb az igen nagy erejű fájdalom, melytől a beteg aludni vagy sapkát húzni sem tud. A fület környező részek is annyira érzékennyé válhatnak, hogy ha a beteg hosszú hajú, akkor képtelen összefogni a haját, vagy ki/betenni a fülébe a fülbevalót. A másik igen jellegzetes tünet a fül folyása, mely azt jelzi, hogy a dobhártya átszakadt, a benne megrekedt genny utat tört magának. Szegedi fül-orr gégész szakértőnk felhívja a figyelmet, hogy ha fülfolyást észlelnek, semmilyen esetben se állják a váladék útját, hanem hagyják szabadon kifolyni.

 

További tünetek a halláscsökkenés, a láz, fáradékonyság, ingerlénység.

A szakorvosunk elmondta, hogy ha már enyhébb fülfájdalmat is észlel, akkor inkább azonnal forduljon orvoshoz, mert a fülfájást semmi esetre sem szabad elhanyagolni. Ha sokáig, napokig kezeletlen marad ez az állapot, akkor az tartós halláscsökkenéshez vagy a hallás teljes, s tartós elvesztéséhez vezethet.

 

A rendelőben

 

Az orvos először kitisztítja, majd megvizsgálja a hallójáratot, s ezt követően cseppeket, illetve antibiotikumok ír fel. Ha a dobhártya még nem szakadt át, de nagyon feszül, akkor steril körülmények között felszúrja, hogy a váladék távozni tudjon. A genny távozását követően pár nap alatt teljesen helyrejön a belső fül, azt azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy az antibiotikum kúrát mindig annyi ideig tartsa, ameddig az orvos felírta, különben erős, antibiotikumokkal rezisztens baktériumtörzseket tenyészthet ki magában, amiket aztán szinte lehetetlen kiíratni.




A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr786649333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása