természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

Praktikák a rossz lehet ellen

2014. augusztus 28. - fiatal anya

 

Igen kellemetlen tud lenni, amikor valakivel való első találkozáskor, megbeszéléskor, randikor vagy bármilyen fontos eseményen vagy csak baráti találkozás alkalmával, valaki észleli, hogy kellemetlen a lehettünk. A kellemetlen szájszag az igénytelenség, a tanulatlan. tudatlan, bárdolatlan, egészségtelen ember látszatát kelti. Sajnos, akármilyen rettenetes is az embereknek fontos az első benyomás, s az esetek többségében ez alapján ítélik meg a frissen megismert személyt, ezért nagyon nehéz a későbbiekben ezen a képen változtatni.

 

Kellemetlen szájszagot igen sok minden okozhatja, így például az ételek, italok, azonban az ezek által keltett rossz lehelet egy-két óra múlva elmúlik. Tartós szagokat a leggyakoribb esetben fogászati betegségek, azon belül is fogszuvasodás, fogínygyulladás kelti, de igen sok esetben reflux vagy valamilyen gyomorbetegség áll a háttérben. Ritkább, de szintén előforduló probléma, főleg a téli hónapokban, az arcüreggyulladás által keltett rossz szájszag.

 

Székesfehérvári fogorvos szakértőnk elmondása szerint, néha a legidegesítőbb, legnehezebb problémákra van a legegyszerűbb megoldás, s ez a kellemetlen szájszag esetében sincs másképp. Mint mondta, a szájszagra kelezésére nagyon alkalmas és hatásos módszer az, ha egyszerűen csak sok vizet iszunk napközben. A reggeli lehelet azért olyan kellemetlen, mert a kevesebb nyáltermelődés miatt (ami elriasztja, elpusztítja a baktériumokat), a baktériumok, s különböző kórokozók elszaporodnak, s rossz szájszagot keltenek. Sok esetben, a szájszag hátterében a kevés nyáltermelődés áll, azonban ha valamilyen más okból, pl. reflux következtében alakult ki, akkor is nagyon eredményes tud lenni, ez az igen egyszerű megoldás.

Érdemes megemlíteni, hogy bár sokan használnak rágót a szájszag ellen, az esetek többségében csak rontanak a helyzeten használatával. A rágógumi ebben az esetben úgy funkcionál, mint egy dezodor, mely elfedi a szagokat, azonban magát az izzadást nem tudja megakadályozni (bármennyire is reklámozzák az adott terméket, vagy ruházzák fel nem létező kifejezésekkel és képességekkel). A rágógumi nem akadályozza meg a baktériumok további szaporodását, nem pusztítja, el őket stb. A rágógumik többsége azonban a mai napig tartalmaz cukrot, mely mondható a baktériumok kedvenc „eledelének”, így tehát csak segítjük a szaporodásukat, a szájszagot pedig tulajdonképpen a baktériumok anyagcseretermékei okozzák.

A legújabb kutatások szerint a kevés szénhidrátot tartalmazó diéták szinték okozhatnak szájszagot, mert a kevés szénhidrát fogyasztása arra „sarkallja” a szervezetet, hogy zsírt égessen cukor helyett, így beindítva a ketózis folyamatát.

Hasznos megoldások praktikák a szájszag kezelésére még a zöld tea ivása, ugyanis friss leheletet kölcsönöz, s hosszabb ideig megtartja azt. Antibakteriális hatásának köszönhetően képes harcolni a baktériumokkal (rágókkal ellentétben), s hatása tovább erősíthető, fahéj rudakat is helyezel a gőzölgő teába.

Sokan nem tudják, de a bazsalikom, a zeller is igen jó hatással van a leheletre, akárcsak a kapor vagy a koriander.

Ha szabályosan legalább kétszer megmossuk fogainkat, s alkalmazzuk a fentebb említett praktikákat, teljesen kezelhetővé válik a probléma. A végleges megoldást azonban akkor tudhatjuk meg, ha elmegyünk orvoshoz, s kivizsgálás alá vonjuk magunkat, mert mint említettük, több betegség jelzője is lehet a rossz szájszag.

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr856646727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása