természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

A fluorid fontossága a fogak szempontjából

2014. július 12. - fiatal anya

A szervezetet felépítő anyagok között kiemelkedő szerepet tölt be a fluorid, mely hatással van a csontfejlődésre, csontképződésre. Ám e mellett fontos megemlíteni, hogy nem csak a vázrendszerünket felépítő csontok erősítésében vesz részt, hanem a fogainkat alkotó zománcréteg keménységének, ellenállóságának a biztosításában is. Ezen oknál fogva javasolja debreceni fogorvos kollégánk is, (más szakemberekkel egyetemben) a fluorid tartalmú fogkrémek napi rendszerességgel való használatát.

 

fluorid.jpeg

Sajnálatos módon, különösen a magyar társadalomra jellemző, hogy nem fogyasztunk elegendő halból készült ételeket, melyekből természetes úton pótolhatnánk a fluoridot, illetve inkább a disznóhús fogyasztását preferáljuk, pedig a csirkehúsban is fellelhető a hasznos nyomelem. Érdemes azonban megemlíteni, hogy némely ásványvíz típusok és teafajták szintén jó fluorid forrásként alkalmazhatók. Aki úgy ítéli meg, hogy nem tudja természetes úton fedezni a napi fluorid adagot, annak mindenképpen javasoljuk a fluoridos fogkrémmel való fogmosást.

 

Létezik azonban fluoridlakkal végzett fogászati kezelés is, melyet rendelőben fogorvos kivitelez, illetve orvosi javaslata lehet használni még fluoridos szájvizet, vagy fluoridot tartalmazó konyhasót. Mindazonáltal ki kell emelni, hogy a túlzott fluorid bevitel káros az egészségre, s ha fluoridpótlást tervezünk, mindenképpen konzultáljunk előtte orvosunkkal!

 

A napi fluorid bevitel mennyiségét befolyásolja a nem illetve a kor. Kisbabáknál maximum fél milligramm, kisgyerekeknél maximum három és fél milligramm, míg felnőtteknél átlagosan maximum négy milligramm fluorid bevitele előnyös a szervezet számára.

 

Sokan meglepődnek azon a tényen, hogy a fluorid a csontok és fogak mellett megtalálhatók a bőrünkben, hajunkban, sőt még a körmeinkben is. Ezért hajtöredezettség, száraz bőr vagy a körmök folyamatos töredezettsége visszavezethető fluorid hiányra (persze ez általában együtt jár további vitaminok hiányával is).

 

A fogzománc hidroxil-apatitból épül fel, mely egy igen erős, ellenálló anyag, ezért is lehetséges, hogy szervezetünk legerősebb, legellenállóbb szerkezetét képezi. De szükségünk is van egy ennyire erős védelmi falra, hiszen zománcunk érintkezik először az általunk bevitt táplálékkal, s legyen az savas, hideg, meleg, kemény, cukros, sós stb tartósan ellenáll az őt ért hatásoknak.

 

Érdemes megemlíteni, hogy míg a felnőttek esetében kifejezettek hasznos a fluoridtartalmú fogkrém használata, addig gyermekek esetében a felnőtteknek szánt fogkrémek használta fluorid túladagoláshoz is vezethet. A külön gyermekeknek szánt fogkrémek nem csak üres marketingfogás tárgyát képezik, hanem igen hasznosak, mert olyan anyagokat, olyan arányban tartalmaznak, melyek a gyermekek fejlődése számára a leghasznosabbak!



A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr366502865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása