természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

Érzékeny fogak - Hogyan küzdjünk meg ezzel a problémával?

2014. június 16. - fiatal anya

Szegedi fogorvosszakértőnk elmondta, hogy az érzékeny fogakat mindenképpen szükséges kezeltetni, és nem csak azon oknál fogva, hogy a kánikulában megehessünk egy fagyit vagy megigyunk egy üdítőt.

 

Fájdalom külső ingerek miatt alakul ki. Ha bármilyen külső inger okán hirtelen nyilalló fájdalmat érzünk a fogunkban, ami rövid időn belül nem múlik el, előfordulhat a fognyaki érzékenység.

 

Szegedi fogorvosunk szerint ezt a jelenséget néhány különböző inger okozza, például a hideg, vagy a túl meleg, az édes és a savanyú ízek, ételek vagy italok. De nem csak ilyen fajtájú ingerek idézhetnek elő fájdalmat. Hasonlóképpen fájdalmat okozhat, ha fogmosás közben a fogkefe sörtéje hozzáér a fognyakhoz.   

 

Szegedi fogorvosunk elmondta, hogy nem kizárólag a rossz, szuvas fogaknál eshet meg, hogy a zománc vékonnyá válik a fog nyakánál, és ez a foggyökért fedő cementállományban folytatódik. Ez a terület kifejezetten érzékeny a külső beavatkozásokra, éppen emiatt ideális esetben, íny borítja és védi meg ezektől a behatásoktól.

 

Elsősorban a helytelen fogmosási eljárás az, ami miatt visszahúzódik az íny, és emiatt szabaddá válik az érzékeny zománc-cement határterület. Ha hosszabb ideig fennáll ez a rossz fogmosási eljárás, a cement elkezd kopni, megnyílnak a  dentin állomány csatornácskái, ez pedig még kiemeltebb érzékenységet idéz elő. Vannak azonban más esetek is, amelyek a fognyaki érzékenységet okozhatják.

 

A nem megfelelően záródó fogsor által előidézett traumás hatás is kiválthatja a zománc vékonyabb nyaki részén megjelenő apró, vékony repedéseket, amelyek egy idő után a zománc eltűnését és így az érzékenységet is okozhatják.

 

A főleg idősebb korban megjelenő fogágy-betegségeknél, és az ezzel járó ínyvisszahúzódással együtt jár a fognyaki érzékenység.

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr626294441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása