természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

Az egészségügyi masszás fajtái

2014. szeptember 29. - fiatal anya

 

 

Az egészségügyben alkalmazott masszázs a gyógymasszázs, amit a gyógytornász, vagy gyógymasszőr végez. A gyógymasszázs egy kiegészítő terápia, mely során a masszőr vagy gyógytornász tájékozódik a beteg bőr és bőr alatti kötőszövet állapotáról és ennek megfelelően alakítja a kezelést. A masszázst általában gyógytorna előtt alkalmazzák, hogy kilazítsa az izmokat vagy visszanyerje az izom a tónusát. Mechanikai inger a bőrnek, izomzatnak. Javítja a vérkeringést, a reflexeket és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. A masszázs során alkalmazott simítás, gyúrás izomlazító, míg a dörzsölés, ütögetés az izomtónust fokozza.

 

Formái: svédmasszázs, reflexzóna masszázs, nyirokmasszázs.

 

Svédmasszázs

Fogásai: simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, vágás, vibráció, kizárás.

 

A reflexzóna masszázs

Reflexes hatásokat ér el. Befolyásolható vele a belek, epehólyag, a szív és a belső szervek működése. A reflexzóna masszázs formái: perioszteális masszázs, kötőszöveti masszázs, szegment masszázs.

 

  • A belső szervek beidegzésüket a gerinc egyes szakaszaiból kapják. Az idegek a gerincből kilépve, az egyes területeken alkalmazott masszázs alkalmazásával befolyásolhatók. A szegment masszázs során a gerinc különböző szakaszain, azaz szegmentjein, a gerincoszlop két oldalán végzik a masszázst. Epe és bélbetegségek, isiász, koszorúér-betegség, érszűkület, és közepes fokú keringési betegségnél alkalmazzák

 

  • Főként a derék, a hát és a far területén található bőr- és kötőszöveti zónák befolyásolására alkalmazzák. Mivel különleges technikát igényel, a kezelést gyógytornász végzi. A belső szervek vagy ízületek fájdalmai, gyulladásai a bőr és bőr alatti kötőszöveteken reflexesen kitapintható behúzódást, duzzanatot vagy feszülést okoznak. A reflexzóna masszázs ezeket a területeket stimulálja a vegetatív idegrendszeren keresztül.

 

  • A kötőszöveti masszázs egyik speciális formája a perioszteális masszázs. Keresztcsont tájékán végzik a masszázst, serkenti a bélműködést és befolyásolja a női nemi szervek működését.

 

Nyirokmasszázs

Szintén gyógytornász végzi kézzel vagy géppel. A nyiroködéma kezelésére alkamazott speciális technika. Nyiroködéma leggyakrabban emlőműtét után vagy az alsó végtagon kialakult orbánc után jelentkezik. A masszázs csökkenti az ödémát, emellett a végtag speciális pólyázása is szükséges. Ellenjavallt: bőrelváltozás, bőrbetegség, visszeresség, bőrsérülés, lázas betegségek,terhesség, menstruáció, fertőzések, szívelégtelenség, vérzékenység, rosszindulatú daganatok, valamint súlyosabb keringési elégtelenség esetén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr536744965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása