Az allergia a szervezetünk védekező mechanizmusának fokozott válasza valamilyen allergénnek szemben. Ezek olyan anyagok, melyek tulajdonképpen ártalmatlanok, azonban szerkezetük hasonlíthat valamilyen ártalmas anyagéra, s ezt szervezetünk nem mindig képes megkülönböztetni. Különféle allergiákat különböztetünk meg. Ha a tünetek például orrfolyás, szemkönnyezés stb, nagy valószínűséggel szénanátháról beszélünk. Ha azonban hányás, hányinger, hasmenés, hascsikarás a szimptómák, akkor valamilyen ételnek az allergiája állhat a háttérben. Mint, említettünk az allergiás reakciók az anyagok téves felismerésén alapszanak, így történik ez ételallergia esetében is, s leggyakrabban fehérjék azok, amik kiváltják.
Ételallergia során lezajló immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben.
Már említettünk pár ételallergiára jellemző tünetet, melyek főleg specifikusak voltak. Érdemes azonban megemlíteni, hogy az emésztőtraktust érintő szimptómákon kívül jellemzőek lehetnek egyéb megnyilvánulásai is az allergiának. Ilyenek lehetnek például az orrfolyás, orrviszketés, viszkető, kiütésekkel teli bőr, ekcéma, garatfájdalom vagy a garat viszkető érzése.
A tünetek változatosak lehetnek, mind intenzitásukat, mind megjelenésüket tekintve. Lehetséges, hogy egyszerre csak egy tünet jelentkezik (bár ez a ritkább), de akár az összes egyszerre is felléphet.
Allergológus szakértőnk elmondta, hogy a baj nem az allergiát okozó étel első találkozásakor jelentkezik, hanem a másodiktól. Az első fogyasztáskor az immunrendszer felismeri a károsnak vélt anyagot, megjegyzi, hogy ez ártó, s elkezd ellene termelni immunglobulin E-t. Amikor már másodjára fogyasztaná el a páciens az immunrendszer által ártalmasnak vélt anyagot, beindul a védekező mechanizmus, s felszabadul az immunglobulin E, hisztamin stb. A fentebb említett tünetek fő okozója, az ekkor felszabaduló hisztamin.
A terápia
Sajnos napjainkban az allergia nem tartozik még a gyógyítható betegségek közé, azonban odafigyeléssel kényelmesen együtt lehet vele élni. A fő eljárás ételallergia esetében az, hogy a beteg nem fogyasztja az allergiát kiváltó ételeket. Ételallergia gyanújakor ezért, allergia tesztet is végeznek, hogy megállapítsák, van e további tünetet okozó étel.
Általában allergiát okozó ételek a tejtermékek, tojások, szójafélék, de gyakran váltanak ki túlfokozott reakciót a mogyorófélék, dió, eper vagy a kagyló.