természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

Asszertivitás tréning

2014. július 29. - fiatal anya

Az asszertivitás fogalmát sokáig nem ismerték hazánkban, s talán aki nem tanul valamilyen pszichológiai irányban, talán még most sem ismeri. Az asszertivitás nem más, mint egyfajta kommunikációs stratégia, mely során úgy tudjuk érvényesíteni érdekeinket, hogy mások véleményét sem hagyjuk figyelmen kívül, ebből kifolyólag agresszív mentes és igen eredményes kommunikáció

Az asszertív kommunikáció külföldön már jóval a 90-es évek előtt téma volt a szakértők körében, Magyarországon azonban csak kb a 90-es évek vége felé kezd kibontakozni ez a kérdéskör. A asszertivitás tréningekkel kapcsolatban nagyjából ez idő tájt kezdenek pletykálkodni, így nagyon sok valótlan információ terjeng róla az interneten, s egyéb helyeken.

Az asszertivitás tréning leginkább azoknak javasolt, akik észlelik, hogy kommunikációjukkal sokkal többet el tudnának érni, de nem értik miért nem sikerül és tenni akarnak valamit ellene. Ugyanilyen asszertivitás tréningel megszüntethető tömegprobléma a „nem”-et mondás képtelensége.

A tréning folyamán az érdeklődő megtanulja, hogyan használja a nonverbális kommunikációját, hogyan tudja jobban kifejezni magát, hogyan tudja a véleményét kifejteni, hogyan kezelje a vitákat, konfliktusokat. A tréning tulajdonképpeni célja nem más, mint önmagunk, képességeink megismerése, birtokbavétele és használata. A felsoroltakból először valószínűleg egy manager alkat jelent meg ön előtt, s erőszakosan próbál eladni valamit. Gyakran ezzel a típusú kommunikációval keverik össze. Természetesen nem titok, hogy általában az üzleti, manager, sales állásoknál észlelhető hasonló magabiztosság és erő a beszélgetések folyamán, azonban érdemes megjegyezni, hogy ez nem csak ennek a szakterületnek szól, ez nem csak egy szakmának szól, ez AZ embernek szól, aki meg akarja ismerni önmagát.

manager.jpg

A tréning végeztével a páciensek önbizalma emelkedik, nem félnek beszélni, gondolatukat elmondani, véleményüket kifejteni, magabiztosabbá válnak, életerőssé és ez nem csak a munka területén, hanem otthon is érezhetővé válik.

 

Budapesti pszichológusunk elárulta, hogy a tréning során fel kell ismerni az okot, személyt, amely eddig megakadályozott a hatékony kommunikációban. Ezt követően értelmezni kell magunk, s mások viselkedését, s ennek okát, majd különféle asszertivitási technikát sajátítanak el a páciensek,  fel kell építenie magabiztos énjét, s meg kell tudnia, hogyan tudja megtartani ezt az állapotot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr296558343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása