természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

A reumatikus láz kezelése

2014. július 16. - fiatal anya

A reumás láz egy igen súlyos betegség, amely főleg a szívet az ízületeket és az idegrendszert támadja. Manapság egyre ritkább, és többnyire a fiatalokra veszélyes, gyermek- illetve kamaszkorban leggyakoribb.

A megbetegedés kiváltó oka egy baktérium, amely erős immunválaszt vált ki. Tehát nem közvetlenül a baktérium okozza, így nem bakteriális fertőzésről van szó, hanem egy autoimmun-betegségről.Az immunválasz amiatt jön létre, hogy a szívizmok bizonyos fehérjéi szerkezetileg hasonlítanak ezen baktériumok egyes fehérjéihez, ezért az immunrendszer megtámadja a szívet is. Általában valamilyen légúti fertőzés előzi meg, és azután néhány héttel jelentkezik.

 

reuma.jpg

A reumás láz számos tünettel jár. Ahogy a betegsége neve is mutatja, a láz a legjellemzőbb tünete. Előfordulhat még fejfájás, izzadás, nagyobb ízületekben fellépő gyulladás,a mely hol az egyik, hol egy másik ízületben tűnik fel.A szívre is károsan hat, évek elteltével súlyosan károsodhatnak a szívbillentyűk, ami komoly gondot okozhat. A kór azonban az egész szívre károsan hat, tönkre teszi a szívbelhártyát, a a szív izmait és a burkát is. Erőteljes mellkais fájdalmat is érezhet a beteg, sőt, akár szívelégtelenség is bekövetkezhet.

 

A betegség kezelése általában úgy kezdődik, hogy az azt kiváltó bakteriális fertőzést szüntetik meg, ehhez többnyire penicillint használnak. Budapesti reumatológus kolléga szerint minél előbb kezdődik a gyógyítás, annál nagyobb az esély a szívbillentyűk egészségének megőrzésére. A

 

lázat és az ízületi fájdalmakat aszpirinnel szokták kezelni. A betegség hajlamos újra meg újra kiújulni, ilyenkor góckutatást kell végezni, azaz például rossz fogak után kell kutatni, vagy, amennyiben a mandula hajlamos begyulladni, előfordulhat, hogy el kell távolítani azt. A penicillines kezelést minimum 10 éven át kell folytatni, kisebb adagokban, havi, izomba injektált formában.

 

A szívbillentyűk megóvása érdekében meg kell akadályozni, hogy gyakran visszatérjen a betegség, vagy hogy sokáig aktív maradjon. Ezt segíti elő a folyamatos penicillin-kúra. Amennyiben szívelégtelenség alakul ki, a folyamat visszafordíthatatlanná válik, és szívbillentyű-csere válik szükségessé.





 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr916514931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása