természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

A fitymaszűkület epidemiológiája

2015. március 31. - fiatal anya

 

A fityma a férfi nemi szerv makkját fedő bőrrész. Normális esetben a fityma teljesen fedi a makkot és együtt fejlődik vele. Visszahúzni ekkor még nem lehet, és tilos is. Nagyjából 1 éves korra a kisfiúknak maguktól elválik a két testrész és semmi elváltozás nem észlelhető. Ha a fityma nem válik el a makktól, vagy csak részlegesen húzható vissza, fitymaszűkületről beszélünk. A fitymaszűkület a nemi életben okoz kellemetlenségeket, de a vizelet ürülését is akadályozza, számos fertőzés lehetőségét hordozza magában.

A fitymaszűkület lehet veleszületett, vagy szerzett.

A fitymaszűkület egyik „megoldásaként” a körülmetélést szokták emlegetni. A körülmetélés igazából tisztálkodási szempontból volt fontos. Hiszen a makkot sokkal jobban lehet tisztítani fityma nélkül, és ha nincsen a fityma, akkor pedig kevésbé valószínű bármely fertőzés. A körülmetélés a sivatagi népeknél elterjedtebb.

Valójában lehet alapja ennek a feltevésnek. Hiszen azoknál a népeknél, ahol alkalmazzák a körülmetélést, a fityma idült gyulladásai, és közel tízszer ritkábban fordulnak elő az ezekből kialakuló rosszindulatú hímvessződaganatok. Az USA-ban nagyon gyakori a körülmetélés az újszülötteknél.

A fityma eltávolítása nem szükségszerűen indokolt. Mivel a fityma meglétével is lehet higiénikusan tartani a makk részt, elkerülve a problémákat.

Orvosi szempontból akkor szükséges a körülmetélés, ha a rendszeres tisztálkodást akadályozza a szűk fityma és alatta tartós gyulladás vagy bőrgyógyászati betegség alakul ki a makkon, vagy a fityma belső részén.

Igazából ez a szülő döntése is lehet, hogy akarja-e szándékosan eltávolíttatni a fitymát. Ma már ez egyáltalán nem tűnik ki a „tömegből”. Mint tudjuk a zsidó vallásnál a körülmetélés ünnepélyes keretek között történik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr467325318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása