természetes gyógymódok

természetes gyógymódok

A Huntington-kór öröklődése

2015. március 31. - fiatal anya



A Huntington-kór egy igen súlyos és progresszív idegrendszeri érintettségű megbetegedés, aminek első jelei, tünetei kb. 40 éves kór körül jelentkeznek. Gyógyszeres segítség ma már elérhető az ebben a betegségben szenvedők számára, sajnos azonban végleges megoldás a mai napig nem született a betegség meggyógyítására.



A kiváltó tényezők



A Huntington-kór egy dominánsan öröklődő megbetegedés, ami azt jelenti, hogy ha egy beteg szülőnek gyermeke születik, annak 50%  esélye van arra, hogy ő is beteg lesz. Abban az esetben viszont, ha egészséges, akkor ő már nem tudja továbbörökíteni a gyermekeinek a hibás gént.



Alapvetően a Huntington-kór kialakulásának oka az, hogy egy hibás szerkezettel rendelkező fehérje “nem engedi” a koleszterint bejutni az agyba. Az egészséges agysejtek működéséhez viszont elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű koleszterin, így ennek hiányában  mind a motoros, mind a szenzoros érzékelés és a kognitív funkciók is  zavart szenvednek.



Ritka esetben előfordulhat, hogy két teljesen egészséges szülőnek Huntington-kórban szenvedő gyermeke születik. Ebben az esetben valószínűleg az apa hímivarsejtjeinek érése közben, valamilyen genetikai mutáció következett be.



A tünetek

 

A legtöbben nem is tudják, hogy Huntington kórban szenvednek egészen a tünetek megjelenéséig, amik a következők:

 

  • akaratlan mozgások

  • egyensúlyzavar

  • ingerlékenység

  • “személyiség megváltozása”

  • tanulási nehézségek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesgyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr767324564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása